onsdag 25. august 2010

To nye våtrom i kjelleren!

Som omtalt tidligere har leieboeren flyttet ut. Vi har fått på plass ny som flytter inn så snart som mulig, men akkurat nå er det litt usikkert på når dette blir. For ved visning av leiligheten oppdaget jeg fukt nederst på en gulvlist og litt oppover en dørlist på soverommet i leiligheten. Listene ble fjernet, og ganske riktig - der vår det vått! Gulvet på soverommet og nederste del av veggplatene bar også preg av fuktighet. Jeg ringte Gjensidige første virkedag som var mandag, mandag kveld ringte en takstmann og vi avtalte at han skulle komme tirsdag. I mellomtiden kunne vi tenke rundt hva som kunne ha forårsaket skaden og alt fra drenering, nedløp fra takrenner og badet over var mistenkte. Takstmannen kom og så først på huset utvendig og på takrennene. Det så bra ut, mente han, men så også på en mistenkelig sprekk og utbuling i pussen på kjellerveggen. Vi trodde det kunne komme fra et lite tak over en portal som går over som mangler takrenne (det dreier seg om en taksteins lengde, men over 21 år kan det jo bli litt vann). Vel inne i leiligheten tok han ganske raskt hånda inn i lufteventilen som er plassert over terreng på veggen og ble helt våt på fingrene! Lecaen i veggen var gjennomvåt! Samtidig ble vi våte på beina der vi stod innerst mot veggen, og han ble overbevist om at skaden skyldes et rørbrudd i badet over, muligens en frostskade. Det forklarer også sprekken i pussen på yttervegg. Vi gikk i gang med å demontere veggplater, og det var ikke et pent syn. Fukt og råte i veggplater og stendere, kondens bak plasten, gjennomvåt isolasjon, papp som gikk i oppløsning. Ut i fra råten på treverket i stenderene ser han at skaden er fra før vår tid som huseiere i Revefaret. Men skaden er en dekningsmessig villaforsikringsskade, men siden det ligger tilbake i tid må det gå på forrige eiers villaforsikring. Gjensidige avviser derfor rutinemessig skaden, men sier at om vi får problemer med TrygVesta (hvor huset var forsikret når skaden oppsto) skal vi ta kontakt igjen. Vi får håpe det ikke blir nødvendig. Jeg har kontaktet TrygVesta som sier at skaden må meldes inn av forrige eier, eventuelt at han må gi meg fullmakt til å gjøre dette. Regner med at det går seg til.

Takstmannen kunne uansett forklare for meg hva som må gjøres: gulv, østvegger og himling må rives på soverom og et kott i kjelleren. Det er mulig vi må rive videre bortover om fukten har spredd seg, men det ser foreløpig ikke ut som om dette har skjedd. Avfallet fra rivingen skal i sekker og ut av huset, det er gufne greier med mulig mugg og sopp. Kilden til vannet må lokaliseres og tettes. Antakelig er det kaldt- varmt- eller avløpsvann fra vasken over, men det er også mulig at det kommer fra tilførselsrørene til badekar (avblendet av oss) eller en dusj. Uansett ligger det nok i yttervegg. Det betyr også at det må rives litt på badet oppe, finne skaden og tette denne. Det er vel også fornuftig å prøve å etablerer en rør-i-rør-løsning hit slik vi gjorde når vi pusset opp kjøkkenet. Og vann langs yttervegg er fy, sier takstmannen! Så må vi selvsagt inn med en byggtørker og når vegg og gulv er bra igjen. Til slutt må det legges nytt gulv, nye vegger og nytt tak og badet må ordnes igjen. Så kan ny leietaker flytte inn, forhåpentligvis i løpet av september.

Det blir spennende å se hvordan det går i forhold til forsikring, hvor omfattende skaden er, hva som må gjøres på badet og hvor mye dette eventuelt vil koste oss. På den positive enden av skalaen kan vi jo glede oss over at rommet nede får ny, fresh parkett og at badet blir oppusset.

Av andre hyggelige meldinger kan det nevnes at husveggene er ferdig malte! Etter at jeg har malt og malt på et i denne sammenhengen alt for stort hus ringte Anne Marie et malefirma tidligere i sommer som gjorde mesteparten av det som gjenstod mens vi var på ferie. Stooort hurra! Flere av naboene har kommentert hvor flott det har blitt, og vi er godt fornøyde selv også. Det som mangler å male et et siste strøk på noen vinduer på sørveggen, samt at vinduer og dører på vestveggen skal males. Uthuset, en portal, levegg og noen gjerder må også males men det gjør vi selv. Så gjenstår det vel omtrent å beise 75 kvadratmeter terrasser etter at bakgården på snaut 50 kvadrat ble beiset når den var ferdig. Legger man sluttfinish på en bakgård, hagestell og nå vannskade på toppen blir vi nok ikke arbeidsledige med det første.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar