tirsdag 6. januar 2009

Planer

Huset er helt supert, men vi har jo selvsagt en del vi ønsker å gjøre med det likevel. I kjelleren har det tidligere vært en utleiedel, og i og med at vi strengt tatt ikke har bruk for 6 soverom tenkte vi å leie ut litt plass i Florø sitt sprengte leiemarked. Vi håper å ha den klar til første februar, så kjenner du noen som trenger en plass å bo med soverom og stue i Florø så gi beskjed. Kjøkkenet som tidligere stod der er fjernet, men rør og avløp er tilgjengelig så vi kommer til å sette opp kjøkken der, samt sette inn en lyddempende og tett branndør (alt bestilt hos Fjordglas i Luster) der hvor det i dag er glassdør inn til "vår" del av huset. Det må også lages opplegg for en vaskemaskin på badet. Kjøkkeninnredningen håper vi å kunne "resirkulere" av det som i dag står i hovedetasjen. Vi skal nemlig rive dette kjøkkenet og bygge nytt kjøkken med spiseplass i et annet rom. Veggen som i dag står mellom stua og det som ikke lenger vil være kjøkkenet har vi også tenkt å rive. For sikkerhets skyld tenker vi da å hive opp en drager i taket for å stive av, men veggen skal i utgangspunktet ikke være bærende. Stuen har også en ganske stor peis som vi vil fjerne og erstatte med en mindre løsning montert ved siden av pipen. Slike roterbare(!) ovner som har glass med innsyn fra 3 kanter er veldig stilige. Men en mer slank, fast peis med glass og åpning fra begge sider er også lekkert. De kan enten monteres i vanlig høyde, eller høyere for at man skal kunne se bort på flammene når man sitter ved spisestuebordet. Men dette avhenger jo av hvor åpningen til pipeløpet er, så vi tror i så fall vi må montere den lavt.

Det nye kjøkkenet skal plasseres i et rom på litt over 20 kvadratmeter, lyst og trivelig med vinduer i vest, syd og øst, og med utgang til stor, delvis overbygget terrasse på 80 kvadratmeter. Fra denne er det trapper ned til hagen. På den andre siden av nordveggen i kjøkkenet er det i dag bad med vann og avløp, så vi håper det skal gå greit å få røropplegg til vårt nye kjøkken. Vi ønsker vel oss også et amerikansk kjøleskap som vi har blitt vant til fra tiden i Oslo, så det må også inn rør til isbitmaskin med Aquastop (veldig viktig!). Kjøkkeninnredningen lurer vi på å kjøpe fra IKEA. De har veldig fleksible løsninger, god tilgjengelighet og garanti, gunstige priser samt en genial applikasjon hvor du kan tegne ditt eget kjøkken! Sistnevnte er dog ikke tilgjengelig for Mac, det gir minus i margen. Men man har da noen gamle PC'er liggende :) Vi har sett mest på kjøkken i eik eller heltre ask. Vi planlegger en tur til Bergen i løpet av måneden for å kikke. Vi lurer på å skeie litt ut på benkeplaten. Vi har sansen for slipt og polert granitt. Harald og Kristin i Asker ble veldig fornøyde med sin løsning som de fikk i stand i fjor, og vi har selv vært og sett hvor lekkert det var! Vi har hentet inn et tilbud fra Førde Granitt 5 mil herfra. Billig er det ikke, men vi vurderer det sterkt. Uansett benketype feller vi ned en induksjonstopp til koking og steking. Dette er helt genialt, og vi liker godt den Siemens-toppen vi har i Oslo. At oppvarming ved hjelp av store elektromagneter også er ingeniørgøy for Lars Erik er ingen ulempe. Anne Marie er fornøyd så lenge det medfører at vannet koker opp på halve tiden med svært mye lavere energiforbruk. Når varmen skapes i kokekaret og ikke på platetoppen gir det også mye lavere restvarme på platetoppen (max 95 grader), heldigvis ikke nok til varige men om noen skulle være så uheldige å brenne seg. Integrert komfyr, micro og oppvaskemaskin vil vi også gjerne ha. Dessuten har Lars Erik svært lyst på en integrert espressomaskin da vi ikke lenger har gangavstand til Grünerløkkas yrende kafeliv. Men bevares, det går absolutt an å få seg noen anstendige kaffikopper i Florø sentrum også, men det er også fort 2 kilometer unna. Anne Marie er mer på te-kjøret med årene, og til dette (og en hel haug med andre ting) er Quooker helt genial! Sjekk ut noen av demovideoene på siden vi har linket til. Umiddelbar tilgang til kokende vann på 100 grader (med diverse sikkerhetsmekanismer) ved siden av ditt vanlige blandebatteri. Pris fra 9990,- Så kan man jo si at du får jo kjøpt en del vannkokere for den prisen, men man kan ikke alltid argumentere med pris alene. Følg linken og bli overbevist!

Gulv er et eget kapittel. På kjøkkenet er jo slitasjen stor, i tillegg har vi tilkomst fra hage/terrasse til kjøkkenet, så en del tråkking med sko vil det bli. Vi har undersøkt alt fra fliser, skifer, laminatfliser og parkett til massive eikeplanker og har enda ikke konkludert... Et alternativ er også å ha noe ekstra slitesterkt i arbeidssonen (kjøkkenet vårt vil være formet som en U sett ovenfra) og eikegulv som i stua i spisedelen skilt med en metallist i gulvet. Dersom vi i så fall ønsker å legge flis må dette ligge på et stabilt underlag (for å unngå sprekkdannelser ved bevegelse i underlaget) som for eksempel gips. Vi vet ikke helt hva som under dagens belegg, men det skal vi finne ut av. Heldigvis er det varmekabler på hele kjøkkenet slik at vi kan varme opp fliser/laminatfliser som fort kan føles litt kalde. På stua er det jo en viss fare for at vi gjør som 94% av folket og legger eikeparkett. I Oslo har vi hatt oljet eikeparkett. Det er skikkelig lekkert, men noe herk å vedlikeholde! Så det blir i så fall matt lakk som gjelder heretter. Vi har sett på ørten kvaliteter og typer, men heller nå mot en klassisk, gylden farge med lite kvist, og enten 2-stavsparkett eller 1-stavs, eller plank som mange kaller det. Vi ramlet innom en billig og tilsynelatende bra leverandør som heter Gulvspesialisten. Her ligger prisene et godt stykke under hva vi har sett i diverse lokale butikker, og vi kan få 1-stavs for samme pris som 2-stavs i lokal sjappe. Gratis frakt er det og! Er det noe muffens en plass? Lars Erik har lekt med tanken på å kjøpe massivt eikegulv av planker, men har latt seg overbevise av sin mor og far (som sårfotet erfaring med et massivt bøkegulv på det glade 80-tall) om at heltregulv av et så hardt treslag som eik er en dårlig ide. Vi kommer vel neppe til å slipe gulvet 5 ganger. Hos Gulvspesialisten kan man bestille inntil 3 gratis vareprøver, så vi har bestilt 2 plankeprøver av eik og en av ask. Butikken holder til i Bergen, så vi tar turen innom når vi er der neste gang.

Vårt nye rede er oppført i 1986/87 og påbygd i 1997. Så det er et tidstypisk preg med mye gulnet furu både på vegger og i skråtak. Furu er et flott treslag, men vi vil gjerne ha et lysere inntrykk en det som er der i dag. Vi har derfor anskaffet noen liter hvitkalket Jotun interiørbeis. Dette er et relativt nytt produkt på markedet som hviter/matter panelet, men er transparent så du ser kvister og livet ellers i treet. Det er enkelt å påføre etter at panelet er vasket med panelrens, og males (minst) 2 strøk vått i vått. Overskytene beis tørkes bort med svamp. Vi planlegger å gå i gang i dag, og er spent på resultatet! Vi vil legge ut før- og etterbilder og våre erfaringer når vi har prøvd ut produktet. Det er vannløselig og snilt mot innemiljøet.

Som dere skjønner ut i fra planene er det ikke så smart å flytte inn med en gang. Lars Erik satser på å være klar til innflytting etter påske, men da hevder Anne Marie at han er en stor optimist. Vi får se hva som skjer. Uansett er det bra at Lars Erik sin far jobber offshore med to uker ute og 4 uker fri i slengen slik at vi har god tilgang på kyndig bistand fra den kanten. Lars Martin jobber også i StatoilHydro som gjør det de kan for å bli kvitt sin mest erfarne kompetanse, og er kandidat for "gullpakke". At det kan være bærekraftig økonomisk å kvitte seg med store mengder personell på en slik måte må man være økonom for å skjønne, men vi heier uansett på Lars M. og sier ta pensjon med mulighet til å pusse opp kåk på heltid! Mamma Solveig er heller ikke tapt bak en malingskost, så det skal nok bli en råd. At lillebror Erlend driver på med sitt andre fagbrev som VVS-rørlegger (han er alt industrirørlegger og en rev på å legge kjemikalierør i skip - dog lite av det i huset vårt). Han skal nok få hjelpe til når vi skal renovere badet i hovedetasjen om et par år. I mellomtiden har vi jo et riktig lekkert bad på loftet, og bad og WC i hovedetasjen fungerer jo helt fint som de er i dag.

Noen andre tiltak som må gjøres er å skifte ut til en gasstett og forskriftsmessig dør mellom vaskerom og garasje, samt sette inn en ny ytterdør fra garasjen og opp til hagen. Vi skal også ha inn to nye 110x70 topphengslede vinduer som er sprukket og pungtert. Alt dette er bestilt hvitmalt og lekkert fra vindusfabrikken rett ovenfor Anne Marie sin barndomsheim, Fjordglas i Luster. De var circa 10000 kroner billigere enn en konkurrent i Nordland. Firmaet i Bergen har ikke en gang brydd seg med å svare på mailen vår...

Når det blir sommer og varmt i landet står utvendig maling for tur. Det er mye krinkelkroker og rekkverk på huset. I tillegg til garasje har vi og uthus, leikehytte og en inngjerdet uteplass så det kan ta sin tid å få alt dette i boks, eller snarere ut av boks. Det er bra Lars Erik har mange søsken i byen! Vi er også spente på hvordan hagen vil ta seg ut når det går mot varmere tider, men vi har hørt at hjorten er innpåsliten, så det er ikke vits i å plante tulipaner mer enn 2 meter fra inngangspartiet. Da blir det hjortesnacks. Dette får være nok for i dag, vi kan ikke bare skrive om alt vi skal gjør, det må iverksettes også!

3 kommentarer:

  1. hei hei!!! Så morro å se. Har jo vært i boligopppussingsbransjen en god stund ( dette århundrets understatement!!!) og synes dette ser skrekkelig bra ut!!! :) Og Anne Marie - den quooker greia er jo helt genial!!! Lurer på om jeg må rydde plass i kjøkkenskapet mitt jeg...da blir nok gubben svært glad!;)

    Lykke til med opppussing. Jeg skal følge med!!

    SvarSlett
  2. Høvdingen synes granitt benkeplate til 5 mil.er i drøyeste laget, -også om det var avstanden til nærmeste forhandler.
    Handelslekkasje er ømfintelig tema i Florø.

    SvarSlett
  3. Hehe, det er jo ikke bra med handelslekkasje, så klart! Men det er ingen som tilbyr den type stein i Florø. Så alternativet blir enten handelslekkasje enda lenger unna, eller en kjedeligere benketopp fra IKEA. Så da heller det mot Førde...

    SvarSlett